Blauw bloed anekdotes

Blauw bloed anekdotes

Verhalen, anekdotes, herinneringen

Ooggetuigenverslagen vanuit de Postbank. Belevenissen van klanten. U leest het hier allemaal.


Terug naar hoofdmenu.


Uw eigen anekdote hier? Kies in het hoofdmenu voor 'Giroblauw past bij jou' voor meer informatie.

Grijpklare tapes

ProcessenPosted by Wichert van Engelen 22 Jul, 2009 17:35

Tijdens de dagelijkse boekingsgangen (het overboeken van het geld van de ene rekening naar de andere), werd een groot aantal computertapes gebruikt. In die tijd waren dat de ‘externe harde schijven’ van het geautomatiseerde systeem van de PCGD.

De tapes werden keurig in rekjes neergezet die naast de computersystemen stonden. Zolang de boekingsgang niet was afgerond waren deze computertapes essentieel voor een goed verloop van het giroverkeer. Als er één of meer tapes verloren zouden gaan, zou het extreem veel tijd en moeite kosten om het proces weer aan de gang te krijgen. Daarom werd er regelmatig getest of de tapes (die erg belangrijk waren om terug te kunnen vallen naar een vorige boekingsgang) daadwerkelijk in de rekjes met grijpklare tapes werden veiliggesteld.

De chef Bedrijfzelfbescherming kwam op de computerzaal binnen en riep luidkeels “brand!”. De operators moesten per computersysteem met het rekje met ‘grijpklare’ tapes naar de gang rennen. Daar werd gecontroleerd of in de rekjes inderdaad alle nodige duplicaattapes lagen.

En dat er niet per ongeluk een tape even op een ander kastje was neergelegd.

Joop Kolkman

  • Comments(0)