Blauw bloed anekdotes

Blauw bloed anekdotes

Verhalen, anekdotes, herinneringen

Ooggetuigenverslagen vanuit de Postbank. Belevenissen van klanten. U leest het hier allemaal.


Terug naar hoofdmenu.


Uw eigen anekdote hier? Kies in het hoofdmenu voor 'Giroblauw past bij jou' voor meer informatie.

PL1 en Cobol

ProcessenPosted by Wichert van Engelen 12 Jun, 2009 16:17

“Binnen de Postbank hebben we nog flink wat programmatuur die geschreven is in PL1 (Programming Language 1) en Cobol. PL1 wordt niet langer door de makers ondersteund. We konden deze programma’s omzetten naar een nieuwere versie van PL1 die nog wel wordt ondersteund. Dat zou 15 miljoen euro kosten. Omzetten naar Cobol kost 11 miljoen. En het zit nog overal in de kernsystemen van de Postbank: betalen, sparen. Allemaal eigen geschreven programmatuur.

Let wel: wereldwijd zijn de banken de grootste automatiseerders. Wat we hebben uitgegeven in al die jaren is gigantisch veel. We hebben heel veel eigen programma’s geschreven. Zeker in de beginperiode. Later werden er wel kant-en-klare pakketten gekocht. Maar dan waren we ondertussen al zo gewend aan onze eigen processen en denkwijzen, dat we die pakketten voor heel veel geld gingen aanpassen.

In de Telecommunicatiewereld en in ziekenhuizen en dergelijke wordt er veel meer met standaard spullen gewerkt. Een voorbeeld is de vliegwereld. Als je een nieuwe luchtvaartmaatschappij begint neem je gewoon een licentie op het centrale ticket- en reserveringensysteem IATA. En daar doe je het mee. Wat doen banken? Kijk bijvoorbeeld naar Base24, het programma dat wij gebruiken voor betaal- en geldautomaten. Dan zeggen we dat er service is die specifiek is voor onze bank. En dan moet dit erin, en dat erin. We kopen een licentie voor 2 miljoen en verbouwen er vervolgens nog voor 3 miljoen aan.

Het nadeel is dat als je niet het standaardpakket gebruikt, je jaren later als je aanpassingen wilt aanbrengen, of wilt onderhouden, nog eens heel veel geld extra uitgeeft.”

Projectleider

  • Comments(0)