Blauw bloed anekdotes

Blauw bloed anekdotes

Verhalen, anekdotes, herinneringen

Ooggetuigenverslagen vanuit de Postbank. Belevenissen van klanten. U leest het hier allemaal.


Terug naar hoofdmenu.


Uw eigen anekdote hier? Kies in het hoofdmenu voor 'Giroblauw past bij jou' voor meer informatie.

Het kabelputje

LogistiekPosted by Wichert van Engelen 12 Jun, 2009 16:15

Niet alleen de grote aantallen van de primaire processen zoals betalen kunnen tot problemen leiden. Zo vertelde de toenmalige projectleider mij over de onverwachte problemen die hij tegenkwam bij zijn project.

Het aanleggen van een back-upcomputer en een netwerk is ook in de negentiger jaren al geen groot probleem meer. Maar zelfs een ondersteunend proces als de interne financiële verslaglegging, is zo groot, dat een ogenschijnlijk eenvoudige klus toch de nodige logistiek problemen met zich mee kan brengen.

De Nederlandse Bank eist dat de Postbank met al haar processen binnen 24 uur weer in de lucht is, ook als er sprake is van een calamiteit zoals een afgebrand computercentrum. Dat geldt ook voor de interne financiële processen. Dat betekent dat (computer)systemen dubbel uitgevoerd moeten worden: twee computers, een flinke afstand van elkaar verwijderd, met een snelle communicatielijn, bieden voldoende veiligheid. Valt er één uit, dan kan de ander met minimale moeite het werk overnemen.

Het computercentrum in Rotterdam is voor een groot aantal andere computersystemen als back-up ingericht. Nog meer back-up systemen plaatsen kan ten tijde van dit project niet meer omdat de stroomvoorziening het niet aan zou kunnen. Een andere ING-afdeling bouwde echter een nieuw, eigen computercentrum in Den Haag. De back-up van het financiële systeem kan daar wel bijgeplaatst worden.

Maar ook een relatief klein computercentrum heeft extra stroomvoorzieningen en extra koeling nodig. Koelingsbuizen waar een volwassen man rechtop door kan lopen. En dat achteraf ingepast in een bestaand gebouw. Het plaatsen van de koelinstallatie gebeurt op zondagochtend omdat de hijskraan die het geheel op het dak moet plaatsen, alleen midden op een drukke verkeersweg kan staan.

De communicatielijn tussen het computercentrum in Rotterdam en het gebouw in Den Haag moet van glasvezel zijn. Alleen dat is snel genoeg om een goede back-up voorziening te waarborgen. Op dit traject is nog geen glasvezelkabel beschikbaar, dus die moet getrokken worden. Gelukkig liggen er wel al overal kabelpijpen met daar tussenin kabelputjes, zodat de kabel alleen van putje naar putje getrokken hoef te worden. In dit geval: langs 89 putjes. Geen probleem. Behalve dat sinds de putjes en de kabelbuizen waren getrokken, er twee grote projecten gestart zijn op het traject: de aanleg van de Randstadrail en een nieuw stadion van FC Den Haag.

Vlak voor de oplevering van de systemen zijn nog twee putjes zoek. De locatie van de putjes is wel op kaarten aangegeven, maar niet met exacte coördinaten. Het eerste putje wordt gelukkig nog redelijk snel gevonden: onder het voetbalveld, midden in het nieuwe stadion. Maar het andere putje is lastiger. Bovenop het putje is de aannemerskeet van de Randstadrail geplaatst. Een hijskraan moet eraan te pas komen om een keet van drie verdiepingen een paar meter te verplaatsen. Daarna wordt er klassiek gegraven om naar het putje te zoeken: tevergeefs. Het putje blijft zoek. De laatste redding is het door de kabelbuis blazen van een peilzendertje vanuit een naastgelegen putje waar je wel toegang toe hebt. Het putje blijkt een paar meter verderop te liggen: een meter naast de oorspronkelijke locatie van de aannemerskeet.

  • Comments(0)