Blauw bloed anekdotes

Blauw bloed anekdotes

Verhalen, anekdotes, herinneringen

Ooggetuigenverslagen vanuit de Postbank. Belevenissen van klanten. U leest het hier allemaal.


Terug naar hoofdmenu.


Uw eigen anekdote hier? Kies in het hoofdmenu voor 'Giroblauw past bij jou' voor meer informatie.

Postbank en Philips (1)

ProjectenPosted by Wichert van Engelen 22 Sep, 2009 15:28

De PCGD (Postbank) en Philips hebben jarenlang een haat liefde relatie gehad. Arend Jan Reijers is daar vele jaren getuige van geweest. In een mini-serie haalt hij een paar herinneringen op.

De PCGD was er in de jaren zestig in geslaagd om het boekingsproces te automatiseren met gebruikmaking van IBM 1401 computers met een geheugen van 14K, dat wil zeggen 14.000 posities. Je kunt nu niet meer voorstellen hoe men dat voor elkaar heeft gekregen. Een klein documentje in Word is al groter.

Elke 1401 verwerkte een aantal rekeningen. De aantallen varieerden met de hoeveelheid verkeer. Bij ‘zware’ reeksen met veel transacties waren de reeksen klein en omgekeerd. Al met al telde het 1401 systeem op zijn hoogtepunt in Den Haag negentien reekscomputers, een centrale uitwisseling computer en een 1401/1404 systeem voor de aanmaak van boekjes ponskaarten. In Arnhem telde men 11 reekscomputers, een centrale computer en een 1401/1404.

Het boekingsproces bestond heel simpel gesteld daaruit dat eerst alle reeksmachines hun rekeningen debiteerden (AF). Daarna sorteerde de centrale computer de posten om en distribueerde deze naar de reekscomputers die ze daarna crediteerden (BIJ) en de afrekeningen aanmaakten. Daarnaast werd er voor een klein aantal speciale rekeningen nog aan het eind van de dag de spoedkring gedraaid.

De Achilleshiel was dat alle computers hun debitering afgerond moesten hebben voordat met omsorteren en crediteren kon worden begonnen. Het was hierdoor een tamelijk storingsgevoelig proces.

Al in de jaren zestig was men daarom begonnen aan de opzet van een nieuw systeem. Dit maakte gebruik van de veel grotere IBM 360 computer en werkte zonder centraal systeem.

Bij het testen van het nieuwe boekingssysteem voor de IBM-360 kwamen er performanceproblemen aan het licht. Het 36- systeem moest op proef parallel draaien aan het 1401 proces in het Haagse kantoor. Daarbij bleek dat men in een cyclus van 24 uur te weinig speling had om met een gerust hart het proces over te hevelen. Na een aantal aanpassingen lukte dit wel en kon het overzetten van de reeksen in den Haag worden voltooid. Het plan was om daarna de Arnhemse 1401 reeksen te converteren. Maar voordat men zover was kwam er een kink in de kabel.

Philips wilde namelijk ook de computermarkt op en had daartoe de P1000 serie ontworpen. Die serie kende twee modellen: de P1100 en de P1400.

Wordt vervolgd.

Dit is deel 1 van een vier-delige serie over de Postbank en Philips door Arend Jan Reijers

  • Comments(0)//anekdotes.blauw-bloed.nl/#post64